ODJECI SAJMA CVIJEĆA U PRELOGU
Autor: Željka Ivančok Varga, 15. 5. 2025.
Sudjelovali smo i bilo nam je odlično!
Sudjelovanje na ovogodišnjem 24. Sajmu cvijeća u Prelogu od 25. do 27. travnja 2025. bilo je za nas iz Srednje škole Prelog pravo iskustvo – korisno, edukativno i nadasve veselo! Zahvalni smo Gradu Prelogu i Turističkoj zajednici na prilici da budemo dio ove prekrasne manifestacije koja nas je povezala s lokalnom zajednicom i omogućila našim učenicima da pokažu svoje znanje, kreativnost i poduzetnički duh.
MI SMO DJECA VESELA
Učenici 1. i 2. razreda turističko-hotelijerskih komercijalista pod vodstvom profesorice Sanje Kovačić sudjelovali su s projektom Mi smo djeca vesela. Tijekom cijele školske godine prikupljali smo igračke, slikovnice i didaktičke igre kako bismo ih poklonili mališanima koji su posjetili naš štand. Osim osmijeha koje smo dijelili s djecom, omogućili smo posjetiteljima i davanje humanitarnih priloga koje ćemo usmjeriti prema učenicima slabijeg imovinskog stanja. Dio preostalih igračaka donirat ćemo Dječjem odjelu Županijske bolnice Čakovec. Iako nas je u petak kiša iznenadila, u nedjelju smo zasjali punim sjajem – štand je bio prepun djece, smijeha i radosti!
CVIJEĆE NA TANJURU
Posebno smo ponosni na projekt Cvijeće na tanjuru koji smo razvijali cijelu školsku godinu upravo za ovu priliku. Na njemu su radili učenici THK smjera uz vodstvo nastavnika: Snježane Janković, Gordane Žvorc, Sanje Kovačić, Marine Branilović i Danijela Naranđe. Cilj projekta bio je pokazati kako i najobičnije cvijeće iz naših vrtova može postati dio zdrave i kreativne kuhinje. Pripremili smo zanimljive i ukusne delicije poput muffina od kamilice, sirnog namaza s ružmarinom, guste juhe od tratinčica, focaccie sa cvijećem, krekera s ružmarinom, kandiranih latica maćuhica i ruža, tortu od lavande, đema od latica ruža, heljdinih krekera s ružmarinom, bijelog kruha s ružmarinom, sirupa od lavande i dr.
Posjetitelji su mogli degustirati proizvode, preuzeti recepte i s nama razmijeniti ideje. Projekt je dio međunarodnog zdravstvenog projekta „SHE“ u koji smo se uključili krilaticom „Zdravo je pravo“ promovirajući zdravu prehranu koristeći lokalne, nutritivno vrijedne namirnice. U planu nam je daljnje razvijanje projekta putem apliciranja na natječaj za jačanje i promociju kompetencija strukovnih zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu pri Ministarstvu turizma.
EKOKREATIVCI U AKCIJI
Naši učenici ekonomisti okupljeni u grupi Ekokreativci prezentirali su suvremeni koncept “gerila marketinga” – mobilni timovi su se kretali Sajmom, prodavali unikatne oslikane šalice i platnene vrećice, darivali posjetitelje i podizali svijest o potrebi zamjene plastike ekološki prihvatljivim materijalima. Mentorice ovog inovativnog tima su nastavnice Mirela Petković i Tanja Gregur.
KOKTELI ZA UŽITAK
Sajam nismo mogli zamisliti bez osvježenja – naši učenici ugostiteljskih smjerova pripremali su koktele u Lounge baru Sajma sva tri dana. Pod mentorstvom nastavnika Gorana Žižeka prezentirali su svoje vještine i oduševili posjetitelje ukusnim kreacijama. Materijal je osigurao Grad Prelog, a učenici su pokazali kako teorijsko znanje može sjajno funkcionirati u stvarnom okruženju.
Iskreno zahvaljujemo Turističkoj zajednici i Gradu Prelogu na povjerenju i podršci. Bilo nam je čast sudjelovati, puno smo naučili, još više dali – a ponijeli kući pregršt lijepih uspomena i novih ideja. Radujemo se sljedećoj prilici!
Tekst: Sanja Kovačić
Foto: Srednja škola Prelog i studio Vipro
« Lipanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Ukupno: 15452698