NASTAVNICE SŠ PRELOG PROŠLE EDUKACIJU IZ ARTISAN PEKARSTVA
Autor: Željka Ivančok Varga, 18. 7. 2021.
Bili smo na edukaciji i zanimljivim radionicama u Sisku...
Nastavnici srednjih ugostiteljskih škola iz Preloga, Zaboka, Karlovca i Opatije, koji su dio regionalnih centara kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu, nedavno su ponovno postali učenici. Na kulinarskom institutu KUL IN u Sisku dio njih bio je na edukaciji iz artisan pekarstva. Riječ je o umijeću majstorske pripreme kruha i pekarskih proizvoda starim i zaboravljenim metodama i vještinama koje u fokus stavljaju kvalitetu.

Iz Srednje škole Prelog od 5. do 9. srpnja na artisan edukaciji bile su nastavnice Gordana Žvorc i Anica Naranđa, koje su pod mentorskom palicom edukatorice Morane Mijač učile pripremu pekarskih proizvoda pomoću startera. Svaki dan realizirala se jedna radionica, a teme su bile raznolike: osnovni principi majstorskog pekarstva, izrada kruha i peciva, pletenje peciva, slatka kvasna tijesta te kvasna i beskvasna lisnata tijesta i quichevi. Kroz praktične vježbe učilo se o fermentaciji i kvascima u pekarstvu te su se izrađivali pekarski proizvodi s heljdinim, raženim, kukuruznim i ostalim vrstama brašna.



“Smisao artisan pekarstva je izrada proizvoda na prirodan i svjež način bez standardnih industrijskih vrsta kvasaca ili drugih aditiva. Dakle, kao kvasac koristi se starter, odnosno brašno pomiješano s malo vode pa se fermentacija odvija prirodnim putem uz pomoć gljivica iz brašna i bakterija iz zraka. Zvuči jednostavno, no nije baš tako jer je potrebna svakodnevna briga za taj kvasac. Sama priroda pripreme i kvasca i tijesta nije kratka, traje najmanje 24 sata zbog čega ni jedno tijesto nije isto. Kroz ovih pet dana nadogradile smo svoje znanje i vještine novim metodama izrade raznih pekarskih proizvoda koje ćemo nedvojbeno rado primjenjivati u praktikumima pekarstva i kuharstva u našoj školi već najesen”, ističu nastavnice Naranđa i Žvorc koje su zajedno s ostalim sudionicima posljednjeg dana primile priznanja za uspješnost u stjecanju novih znanja I vještina ovim edukacijama.
Tekst: Sanja Kovačić
Fotografije: KUL IN

| « Studeni 2025 » | ||||||
| Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
| 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
| 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
| 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
| 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
| 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Ukupno: 15507705








.png)
.png)








