RADIONICA ZDRAVIH ZALOGAJA
Autor: Željka Ivančok Varga, 26. 1. 2025.
Priprema jela za oboljele od celijakije
Praćenje trendova u pripremi zdrave hrane za osobe oboljele od celijakije i sličnih bolesti postalo je ključno u suvremenoj prehrani. S obzirom na to da osobe s celijakijom ne smiju konzumirati gluten, a mnoge druge slične bolesti također zahtijevaju posebnu pažnju u odabiru namirnica, važno je biti u trendu s novim saznanjima, proizvodima i metodama pripreme hrane.
Noviteti u području bezglutenske prehrane i alternative za tradicionalne sastojke omogućuju bolje probavljanje, poboljšanje nutritivnih vrijednosti obroka i bolju kvalitetu života oboljelih. Također, trendovi poput upotrebe lokalnih, organskih i prirodnih sastojaka, kao i edukacija o sigurnim praksama pripreme, pomažu u smanjenju rizika od kontaminacije glutenom i drugih alergena, čime se osigurava zdraviji i sigurniji način prehrane. O svemu tome slušali su naši budući slastičari na radionici koju su vodile Marija Goričanec i Samanta Purić iz Udruge oboljelih od celijakije SZ Hrvatske. Sa svojim strukovnim nastavnikom Vladom Turekom izradili su savijaču sa sirom, slatku čašu od prosa, palačinke od heljde s nadjevom od grčkog jogurta i preljevom od borovnica, pitu od jabuka, popularni mousse od čokolade i slanutka te roladu od čokolade.
Ova je aktivnost također realizirana u okviru projekta SHE u koje je uključena Srednja škola Prelog.
« Svibanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Ukupno: 15437339