preskoči na sadržaj

Srednja škola Prelog

 > Naslovnica
Vijesti

NEKA BOŽIĆ BUDE SVIMA

Autor: Željka Ivančok Varga, 18. 12. 2024.

Tradicionalna humanitarna akcija naše škole

Božićno vrijeme je razdoblje u kojem u našoj školi promičemo zajedništvo, darivanje i humanost. Svjedočimo raskošno ukrašenim ulicama, trgovima i našim domovima, a u sjeni tog sjaja žive oni koji teško da mogu sanjati o blagdanskom stolu.

U našoj blizini postoje dragi ljudi koji srcem osvjetljavaju svijet, čiji je sjaj toliko snažan da nadmašuje blistave ukrase… jer poklanjaju svoje vrijeme, trud i novac kako bi drugima osigurali bolje uvjete života, a za Božić u njihove skromne domove donijeli radost.

I na tom su tragu učenici okupljeni u „Humanitarce SŠP“ u petak 13.12.2024. godine, proveli popodne u trgovačkom centru “KTC” u Prelogu prikupljajući potrepštine za one koji si to za Božić ne mogu priuštiti. Tradicionalna suradnja  s Caritasom Župe Sv. Jakoba u Prelogu življa je nego ikad, zadovoljstvo ne krije ni jedna strana.

Dobro je biti dobro i dobro je činiti dobro. Osjećaj darivanja i davanja sebe teško se može opisati, a u ljudima budi ono najplemenitije. Ova humanitarna akcija ne bi se mogla održati bez entuzijazma učenica Dore Slaviček i Nike Burić (3. EK), Ene Burić  (1. EK) i Mateje Lešnjak ( 1. KU ), uz podršku profesorica Snježane Janković i Dragice Koštarić.

Sretan i blagoslovljen Božić svima!

PRILOČKI KLECINPROT na Božićnom sajmu u Prelogu 2024.

Na tradicionalnom Božićnom sajmu u Prelogu održanom 14. prosinca 2024., posjetitelji su mogli kušati i kupiti  Priločki klecinprot, voćni kruh specifičan za blagdansko božićno vrijeme.

 Klecinprot je voćni kruh, a učenici  Srednje škole Prelog, smjer pekar, kuhar i slastičar izrađivali su ga pod vodstvom nastavnika  iz područja prehrane ( Kalšan J., Janković S., Poljak J. i Žvorc G.)  i ugostiteljstva ( Turek V., Bogomolec V., Naranđa D., Tilošanec K.) u sklopu projekta „Priločki klecinprot“.

.Priprema ovog božićnog kruha počinje dva tjedna ranije. Nasjeckano suho voće se natapa u rumu ili rakiji, uz svakodnevno miješanje. Zatim se na Badnjak ili dan ranije priprema tijesto za kruh u koje se umiješa voćni nadjev.

Projekt  "Priločki klecinprot" traje već devet godina. Proces izrade je kompleksan i dugotrajan, ali rezultat na kraju vrijedi uloženog truda i vremena. 

Za završnu fazu pečenja pobrinuo se bivši učenik Srednje škole u Prelogu, Dalibor Hujs, vlasnik pekare "Sjemenka" iz Donje Dubrave, koji je ustupio svoju pekaru kako bi se svi kruhovi ispekli u jednom danu.

Nakon pečenja i hlađenja, klecinproti su zapakirani i bili su spremni za prodaju na sajmu koji je organizirala Turistička zajednica grada Preloga na Trgu slobode. Osim klecinprota, na štandu su se mogli pronaći i slasni kolači.

Iskreno zahvaljujemo svim učenicima i nastavnicima koji su marljivo radili na projektu "Priločki klecinprot", kao i bivšem učeniku Daliboru Hujsu na velikodušnoj pomoći pri pečenju. Posebno zahvaljujemo našim vjernim kupcima koji su nas podržali i ove godine.

                            

 

                           

 




VIRTUALNA ŠETNJA

UPISI u 1. razred za 2025./2026. školsku godinu

UPISI FILM - (za osmaše)

UPUTE ZA ZAVRŠNI RAD

Kalendar
« Listopad 2025 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

FILM

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 10. 2012.

Ukupno: 15496179
CMS za škole logo
Srednja škola Prelog / Čakovečka 1, HR-40323 Prelog / www.ss-prelog.skole.hr / ured@ss-prelog.skole.hr
preskoči na navigaciju