2024-03-19 15:29:29

KOLIJEVKA RENESANSE ODUŠEVILA PRELOŠKU EKIPU

Povratak srednjoškolaca iz predivne Italije

Preloški srednjoškolci sretno su se vratili iz Italije gdje su boravili u sklopu Erasmus+ projekta Go4eXperience VI. Na mobilnosti u trajanju od dva tjedna sudjelovali su sljedeći učenici: Dora Kos, Anna Fernandez Mekovec, Tia Križaić ,Karolina Težak, Neven Tuksar, Josip Baumgartner i Lukas Bubek te strukovni nastavnik Robert Režek koji je bio na praćenju rada (job shadowing). Boravili su u apartmanima u omiljenoj turističkoj regiji Veneto u blizini grada Trevisa, poznatom po bogatoj povijesti srednjovjekovnih gradskih zidina, labirintima slikovitih kanala i prekrasnoj „Fontana delle Tete“ koja svjedoči i označava  grad iz renesansnog razdoblja. Grad ima oko 84.000 stanovnika i udaljen je tridesetak minuta vlakom od Venecije koju su učenici sa svojim nastavnicima posjetili u slobodno vrijeme. Učenici i nastavnik Robert Režek usavršavali su se u vrhunskom restoranu La Cucina di Crema, a ovu suradnju omogućio je Goran Žižek koji je svoju karijeru gradio baš u tom restoranu, a kao pratnja bio je idealna podrška učenicima za vrijeme obavljanja prakse jer je pomogao u komunikaciji i dogovorima.

La Cucina di Crema obiteljski je restoran u kojem vlasnici Valter Crema, Sonia Vettorello te njihova kći Lina Crema pripremaju i nude tradicionalnu venetsku kuhinju isključivo sezonskim i svježim namirnicama domaćih proizvođača na vrlo moderan i svojstven način. Suđe koje se stavlja pred goste, kao i lusteri, izrađeni su od murano stakla, a čaše od tankog i vrhunskog kristala. Iako vlasnici cijene estetiku i njeguju specifično uređenje, svjesni su kako bogatstvo restorana predstavljaju djelatnici te svoje kuhare i konobare redovito šalju na usavršavanje. To su razlozi zašto je La Cucina di Crema idealno mjesto za učenike SŠP-a kako bi upoznali pravi talijanski odnos prema ugostiteljstvu. Dok su budući kuhari Neven, Lukas i Josip učili kako ručno raditi tjesteninu, spremiti savršen rižoto i dekorirati tanjure prema najnovijim trendovima, slastičarka Karolina spremala je pravi talijanski tiramisu. Učenice Anna, Tia i Dora  naučile su pripremiti popularno talijansko piće Aperol Spritz te usavršile tehniku pripreme različitih napitaka od kave te dekantiranje i pravilno posluživanje vina.

Učenici i nastavnici s ovog puta vratili su se obogaćeni profesionalnim i međuljudskim vještinama. Svakodnevno su surađivali s talijanskim kolegama i pratili upute mentora koji vole svoj posao i rade punim srcem, što učenici i prepoznaju. Provođenjem ovakvih mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekata mala škola velikog srca aktivno ulaže u odgojno-obrazovni sustav i profesionalnu budućnost svojih učenika.  

 

 

Tekst: Goran Žižek, nastavnik mentor


Srednja škola Prelog