2024-12-18 06:51:43 NEKA BOŽIĆ BUDE SVIMA Tradicionalna humanitarna akcija naše škole Božićno vrijeme je razdoblje u kojem u našoj školi promičemo zajedništvo, darivanje i humanost. Svjedočimo raskošno ukrašenim ulicama, trgovima i našim domovima, a u sjeni tog sjaja žive oni koji teško da mogu sanjati o blagdanskom stolu. U našoj blizini postoje dragi ljudi koji srcem osvjetljavaju svijet, čiji je sjaj toliko snažan da nadmašuje blistave ukrase… jer poklanjaju svoje vrijeme, trud i novac kako bi drugima osigurali bolje uvjete života, a za Božić u njihove skromne domove donijeli radost. I na tom su tragu učenici okupljeni u „Humanitarce SŠP“ u petak 13.12.2024. godine, proveli popodne u trgovačkom centru “KTC” u Prelogu prikupljajući potrepštine za one koji si to za Božić ne mogu priuštiti. Tradicionalna suradnja s Caritasom Župe Sv. Jakoba u Prelogu življa je nego ikad, zadovoljstvo ne krije ni jedna strana. Dobro je biti dobro i dobro je činiti dobro. Osjećaj darivanja i davanja sebe teško se može opisati, a u ljudima budi ono najplemenitije. Ova humanitarna akcija ne bi se mogla održati bez entuzijazma učenica Dore Slaviček i Nike Burić (3. EK), Ene Burić (1. EK) i Mateje Lešnjak ( 1. KU ), uz podršku profesorica Snježane Janković i Dragice Koštarić. Sretan i blagoslovljen Božić svima! PRILOČKI KLECINPROT na Božićnom sajmu u Prelogu 2024. Na tradicionalnom Božićnom sajmu u Prelogu održanom 14. prosinca 2024., posjetitelji su mogli kušati i kupiti Priločki klecinprot, voćni kruh specifičan za blagdansko božićno vrijeme. Klecinprot je voćni kruh, a učenici Srednje škole Prelog, smjer pekar, kuhar i slastičar izrađivali su ga pod vodstvom nastavnika iz područja prehrane ( Kalšan J., Janković S., Poljak J. i Žvorc G.) i ugostiteljstva ( Turek V., Bogomolec V., Naranđa D., Tilošanec K.) u sklopu projekta „Priločki klecinprot“. .Priprema ovog božićnog kruha počinje dva tjedna ranije. Nasjeckano suho voće se natapa u rumu ili rakiji, uz svakodnevno miješanje. Zatim se na Badnjak ili dan ranije priprema tijesto za kruh u koje se umiješa voćni nadjev. Projekt "Priločki klecinprot" traje već devet godina. Proces izrade je kompleksan i dugotrajan, ali rezultat na kraju vrijedi uloženog truda i vremena. Za završnu fazu pečenja pobrinuo se bivši učenik Srednje škole u Prelogu, Dalibor Hujs, vlasnik pekare "Sjemenka" iz Donje Dubrave, koji je ustupio svoju pekaru kako bi se svi kruhovi ispekli u jednom danu. Nakon pečenja i hlađenja, klecinproti su zapakirani i bili su spremni za prodaju na sajmu koji je organizirala Turistička zajednica grada Preloga na Trgu slobode. Osim klecinprota, na štandu su se mogli pronaći i slasni kolači. Iskreno zahvaljujemo svim učenicima i nastavnicima koji su marljivo radili na projektu "Priločki klecinprot", kao i bivšem učeniku Daliboru Hujsu na velikodušnoj pomoći pri pečenju. Posebno zahvaljujemo našim vjernim kupcima koji su nas podržali i ove godine.
|
Srednja škola Prelog |